Pestrec mariánsky je rastlina podobná bodliaku pochádzajúca zo Stredomoria. Využívali ju už dávni liečitelia, no moderná veda ukazuje, že jej účinky na ľudské telo sú oveľa väčšie, ako sa predpokladalo. V tomto článku vám predstavíme výhody, nevýhody a spôsoby užívania tejto zázračnej rastliny.
Napriek svojmu konvenčnému vzhľadu podobnému bodliaku sa s Pestrecom na Slovensku nestretnete. Voľne totiž rastie len v exotickejších krajinách, najmä v Stredomorí, Ázii a na Kanárskych ostrovoch. No zahliadnuť ho predsa len môžete v záhradách nadšených bylinkárov, ktorí ho kvôli jeho pozitívnym účinkom pestujú. Paradoxne totiž Pestrec vôbec nie je náročný na podmienky, vypestovať sa dá takmer na akejkoľvek pôde a neprekáža mu ani slovenské počasie.
Stretnúť sa môžete aj s latinským názvom Pestreca mariánskeho – Silybum marianum. Mimochodom, Pestrec dorastá do výšky 60 až 150 centimetrov a kvitne každý rok, alebo každé dva roky, v závislosti od odrody. Všetky cenné látky sa nachádzajú v listoch, plodoch a kvetoch, ktoré sa dajú spracúvať rôznymi spôsobmi. Ak chcete z Pestreca vyťažiť čo najviac, zamerať by ste sa mali práve na tvrdé plody, ktoré cenných látok obsahujú najviac. Plody sa zvyčajne drvia, listy a kvety sú vhodné na robenie čaju.
Vás už ale iste zaujímajú tie vedecky dokázané pozitívne účinky.
Pečeň, potencia a spomalenie starnutia
To, čo na prvý pohľad vyzerá možno až neuveriteľne, je reálne vedecky podložené. Pestrec mariánsky obsahuje radu účinných zložiek, ktoré pomáhajú liečiť mnohé ochorenia, spomaľujú starnutie, vyživujú pečeň a majú množstvo ďalších účinkov. Pozrime sa na tie najvýznamnejšie.
Regenerácia a ochrana buniek pečene
Ľudská pečeň si zaslúži špeciálnu pozornosť najmä v dnešnej dobe. Do nášho tela z bežnej stravy prijímame množstvo toxínov, jedov a chemikálií, ktorých prítomnosť si často ani neuvedomujeme. No pečeň ich musí odbúrať a na to, aby tak spravila, potrebuje správnu výživu a starostlivosť. Medzi najdôležitejšie látky, ktoré pečeň potrebuje pre svoje správne fungovanie, patria Flavolignany a Silymarín. Tie pomáhajú odbúravať nežiadúce toxíny z pečene, čím urýchľujú jej regeneráciu a prispievajú o ochrane buniek pečene pred poškodením.
Svoju úlohu plnia Flavolignany a Silymarín aj v ďalších orgánoch tráviacej sústavy, najmä v žalúdku a žlčníku, kde taktiež pomáhajú eliminovať nežiadúce toxíny, regenerujú poškodené bunky a všeobecne podporujú funkcionalitu týchto orgánov. Pestrec mariánsky sa tak často využíva aj ako prostriedok na detoxikáciu tráviacej sústavy, pečene a na zmiernenie nevoľnosti.
Podpora potencie u mužov
Vedeli ste, že hlavnou účinnou zložkou niektorých prípravkov na skvalitnenie erekcie je práve výťažok z Pestreca mariánskeho? Ten totiž obsahuje účinné Flavonoidy, ktoré pomáhajú k lepšiemu prekrveniu organizmu a prispievajú k zaisteniu zdravej kardiovaskulárnej sústavy, najmä ciev a srdca. Vďaka lepšiemu prekrveniu pohlavného ústrojenstva sa u mužov zlepšuje potencia a zvyšuje výdrž.
Spomalenie starnutia
Pýtate sa, ako dokáže výťažok z obyčajnej rastliny spomaliť starnutie? Jednoducho, stoja za tým mastné kysliny, najmä kyselina linolová. Tá dokáže efektívne eliminovať voľné radikály, ktoré sú hlavnou príčinou starnutia. Elimináciou voľných radikálov sa zlepší vitálnosť celého tela a spomalí sa proces starnutia.
Ochrana pred vírusmi a zápalmi
Ďalšou účinnou zložkou Pestreca mariánskeho sú aminokyseliny. Tie je dôležité do tela prijímať z vonkajších zdrojov, keďže ľudské telo si ich nedokáže vyrábať samo. Aminokyseliny sú jednými z najúčinnejších antioxidantov, chránia bunky tela pred oxidačným stresom spôsobeným vírusmi a zápalmi.
Z ďalších účinkov Pestreca mariánskeho môžeme spomenúť napríklad podiel na znižovaní cholesterolu v tele, pozitívny vplyv pri depresiách, úzkosti, či dokonca migrénach a alergiách. Za týmito účinkami stoja rady cenných vitamínov, minerálov a ďalších látok, ktoré sa nachádzajú v listoch, kvetoch a plodoch Pestreca.
Má Pestrec mariánsky nejaké negatívne účinky?
Ak Pestrec užívate v primeraných množstvách, vedecky neboli dokázané žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus. Predsa len sa však nájdu situácie, kedy sa užívanie Pestreca neodporúča. Vyhnúť by sa mu mali ľudia so zvýšenou hladinou železa a vápnika v krvi a so zvýšeným krvným tlakom. Užívanie sa neodporúča ani tehotným ženám. Kvôli vzájomnej neznášanlivosti by ste Pestrec nemali užívať spolu s mliekom a alkoholom.
Čaj, tablety, či oleje?
Účinné látky z Pestreca mariánskeho môžete do tela prijímať v rozličných podobách. Ako sme spomínali v úvode, najviac účinných látok sa nachádza v plodoch. Z drvených plodov sa vyrába väčšina doplnkov stravy v podobe tabliet a kapsúl, ktoré sú voľne dostupné na internete.
Druhým riešením je čaj z listov a kvetov Pestreca, v tomto prípade si však dávajte pozor na teplotu vody, ktorou čaj zalievate. Pri teplotách vyšších ako 40 stupňov Celzia totiž Pestrec stráca svoje antioxidačné účinky. V neposlednom rade môžete vyskúšať rôzne oleje či tinktúry vyrobené z výťažkov Pestreca.
Tak neváhajte a vyskúšajte si všetky pozitívne účinky Pestreca mariánskeho na vlastnej koži. Ľutovať to rozhodne nebudete!